Om föreningen

dsc09064.jpg 

 Den första byggnaden, fotot taget 1948

1923 bildades Åfors Folkets husförening och man byggde en rund byggnad som blev en populär dansbana på 20–30-talet och redan på den tiden visades film i stor utsträckning. Men den byggnaden blev så småningom för liten och därför byggdes den nya byggnaden invid Glasbruksvägen som invigdes 1956. För kostnaderna stod Erik Åfors, brukspatronen och glasarbetarna vid Åfors glasbruk, bland annat genom övertidsarbete. Under flera år visade man upp till 30 filmer årligen. 

dsc07072.jpg

 Åfors Folkets hus efter invigningen 1956

Filmvisningen lades ner i början av 1990-talet och verksamheten låg mer eller mindre nere i några framöver. I början av 2000-talet tog några eldsjälar tag i rodret och satte verksamheten i gång med olika fester och filmvisningar. Det blev en sakta med säkert ett uppsving som har fortsatt mer eller mindre under första 10 åren av 2000-talet. I dag har vi en omfattande verksamhet i huset med olika kulturella evenemang som vi bedriver tillsammans med teaterföreningen Åforsteatern och Åfors GoIF:s damklubb . Vi är med i film i glasriket och visar filmer under festivalen. Förra årets visade vi förutom filmer under festivalen även Ådalen 31 på åttiårsdagen av händelserna den 14 maj. Vi hade under filmfestivalen Sverigepremiär på den nya Tintin-filmen- Enhörningens hemlighet den 28 oktober. 

afors-folkets-hus.jpg

Byggnaden i dag

 Förutom filmer arrangeras det musikevenemang, Allsång, teaterföreställningar, loppmarknader, föreläsningar, studiecirklar mm. Evenemangen är välbesökta och uppskattade och det sporrar oss att fortsätta på den inslagna vägen. Vår målsättning är att Åfors Folkets hus ska vara ett kulturens centrum och därför är samarbete med de olika föreningarna som finns på orten viktigt. Den digitala satsningen med den mobila projektorn är också mycket viktigt för vi vill fortsätta utveckla vår bioverksamhet i framtiden. Kommer den på plats så räknar vi med att visa minst 10 filmer per år utöver de vi visar under filmfestivalen. Vi kommer precis som tidigare även köra olika kringarrangemang vid våra filmvisningar. De är uppskattade av vår publik.

Marknadsföringen är viktigt för oss och det gör vi på olika sätt. Bara att vara med i denna satsning ger oss bra reklam och vi visar att vi vågar satsa. 

Vi vill locka publik inte bara från närområdet utan även längre ifrån och därför är reklam och att de olika lokaltidningarna skriver om våra evenemang viktig, vi delar regelbundet ut reklamblad tillsammans med Åforsteatern i brevlådorna i trakten. Vi kommer att lansera en hemsida under året och vi finns redan på facebook. Vår målgrupp är givetvis i alla åldersgrupper. Vi visar gärna knattebio som seniorbio 

Vi har sedan några år fritidsgården i våra lokaler och har tidigare haft samarbete med Johansfors skola och båda dessa samarbeten vill vi fortsätta och utveckla i framtiden. Vi ser gärna också mer samarbete med näringslivet, kommunen och andra demokratiska föreningar och organisationer runt omkring. 

Folkets hus i Åfors förenar människor som bor i trakten, den förenar olika kulturer och kulturella inriktningar. Huset är en naturlig mötesplats med många olika möjligheter och vi som lokalägande förening försöker utveckla efter förmåga. Vi är öppna för olika idéer och verksamheter som utvecklar innehållet i folkets hus. Där är den digitala satsningen på bion en viktig del i vårt framtida utbud. 

antaget av styrelsen för Åfors Folkets husförening på mötet den 6 mars 2012,
Ordf. Nicke Grozdanovski. http://www.aforsfolketshus.n.nu/

Folkets hus historia

Inför vårt 90 års jubileum så tog vi fram ett häfte om vår historia. Finns att köpa för 20 kr. Kontakta oss om intresse finns.

För nedladdning av häftet, klicka på bilden

 

 /gulsum.jpg

Det är med stor sorg och chock som vi mottagit beskedet att vår vän och föreningskamrat Gulsum hastigt ryckts undan och inte längre finns bland oss. Hon var i många år aktiv i Åfors folkets hus och var en av dom som höll föreningen och huset vid liv i början på 90-talet då nedläggningshotet låg tungt. Det är mycket tack vare hennes engagemang som föreningen lever och frodas i dag Hon brann för Åfors Folkets hus och hade alltid många ideér om hur vi skulle utveckla vår verksamhet. Hon var alltid närvarande på våra möten, verksamheter och inspirerade oss andra.
Hon var som en husmor för oss alla och hade ett hjärta av guld som aldrig sinade. Du fattas oss Gulsum. Tack för allt du gjort för oss, för Åfors , för Emmaboda kommun. Ditt minne och anda kommer alltid att vara med oss. Våra tankar går också till dom anhöriga och andra vänner som kände Gulsum.
Vila i frid.

EMMABODA DEN 6 AUGUSTI 2014